No és el primer cop que visito l’Àfrica negra, però sí la primera vegada que he vingut a treballar. Les altres, excepte la primera, eren com a turista. Res a veure. Com a turista ho vols veure tot i ràpidament. Has pagat un bitllet d’avió de preu feixuc i creus que no tornaràs a trepitjar aquesta terra, tants països com hi ha. No estàs en disposició de perdre temps. Perquè la sensació és realment aquesta, perdre temps. Si, com a turista, estàs aturat més d’una hora seguida acabes amb la sensació d’estar malbaratant el poc temps de què disposes. Et converteixes en un nòmada àvid d’estímuls nous.
Quan
véns per feina tot és ben diferent. D’entrada, almenys en el meu cas, no et
bellugues gaire d’una zona. I te l’acabes fent teva. I també l’habitació on
dorms i els espais on et bellugues. I el transport, el menjar, la gent, els
paisatges… Tot d’una t’adones que tot això és una mica teu. Com a mínim no et
sents un estrany. Coneixes tots els racons, la veu de les persones, les olors
que t’envolten. Et sents a casa. Una sensació que de segur, vista des de la
llunyania, sembla gairebé impossible. Però és certa.
Tanmateix,
però, hi ha una cosa de la que he estat conscient des del primer dia i que no
he estat capaç de controlar dins el meu cap fins ben bé passat l’equador. Parlo
dels ritmes.
Alguns
m’heu comentat que no se’m veu gaire estressat pel que explico al bloc. És
cert, aparentment. Però no ha estat així tot el temps. Quan treballo a casa, a
Gualba, els ritmes de feina són bastant ràpids. Com que normalment he de
combinar diverses coses miro d’invertir el mínim temps possible en la feina. No
m’adormo ni em recreo en la contemplació. Vaig per feina. I ho trobo el més
natural. La societat en la que visc és el que sempre m’ha ensenyat. La vida
ràpida. La societat de la velocitat. Vaig arribar a Tami després de dos dies de
llarg viatge i el dia següent ja em vaig aixecar amb ganes de menjar-me el món.
Hi havia molta feina a fer! No podia perdre
el temps. Però ben aviat em vaig adonar que, per nassos, l’havia de perdre. Què pots fer als migdies
africans a 35ºC a l’ombra i amb una xafogor constant? Aquí no hi ha aire
condicionat, ni tan sols un ventilador. El millor a partir de migdia és jaure i
esperar que el sol perdi força per tornar-se a bellugar. I dormir, que potser
la nit serà més calorosa encara i no podràs descansar. És el que fa tothom
aquí. I em va venir un cobriment. Estava perdent el temps! Hores buides. De
cop, vaig tenir la sensació que la feina ja estava més que enllestida, que no
faria res més de bo i que no tenia cap sentit seguir aquí, perdent el temps, tantes coses que tinc per fer a casa!
Ho
vaig comentar amb un parell de persones molt properes per correu electrònic.
Només necessitava expressar-ho en veu alta. La resta l’havia de fer jo sol. Era
la meva aposta, la meva decisió, el meu camí. I em vaig quedar quiet, estirat
al llit. Vaig tancar els ulls i vaig dormir.
M'encanta aquesta sensació de que fas teu un lloc nou, quan quedes a fer feina. A jo m'encanta! no m'havia fixat en la diferència de quan vas de turista, que és vera que ho vols veure tot en poc temps i no tens temps de gaudir dels racons i fer-te'ls teus.
ResponEliminaBon retorn a cases, sense pressa, Ignasi, a poc a poc.
Un beso,
Ja m'imagino que a tu et deu haver passat semblant. Ara ja a casa, retornat, intento situar-me... segurament més ràpidament del que d'entrada desitjava però que la necessitat sembla obligar. Un beso.
ResponElimina