Aquest dissabte passat va ser festa grossa a Gualba. Encara falten dues setmanes per a la festa major d'estiu però el primer dia d'agost es va destacar per la nova edició de la Fira de Bruixes. Aquí s'han aplegat desenes de firaires venent des de bruixes decoratives fins a penjolls, bolets, embotits, formatges, dolços i tot un seguit de coses més o menys properes o allunyades del món de les bruixes. El número de visitants, a falta de versions oficials, es deu comptar per uns quants milers, potser dos, potser tres, no ho sé. Tot i que es pot caure en la massificació i en l'ofegament del propi esdeveniment per mort d'èxit, això caldrà anar-ho veient en futures edicions, però aniria bé que no es pretengui créixer més per evitar cremar el recurs i incrementar el malestar al poble.
De fet, suposo que està bé que un cop a l'any els quatre gats que som aquí veiem aquest moviment que no provoca, ara com ara, grans inconvenients. A banda dels propis paradistes, està clar que hi ha un benefici directe per a la mitja dotzena de bars i restaurants del poble. Poc més per a la resta, més enllà de participar de l'espectacle i de la festa. Cal dir que l'ajuntament ha fet una bona tasca per acomodar els centenars de cotxes que han arribat al poble, habilitant zones diverses amb aquesta finalitat, totes elles amb personal organitzant la massiva arribada de vehicles. Es tracta d'un dels reptes més importants cara a la festa ja que de la percepció que s'emportin els visitants en depèn la seva continuïtat en properes edicions. Potser caldria treballar una mica més l'aspecte de recollida de residus posant-hi papereres més grans per absorbir tanta deixalla generada, però suposo que ja es tindrà en compte cara a noves fires.
Un dels elements destacats d'aquest dia és l'escenificació teatral de la llegenda de les bruixes i les dones d'aigua, un espectacle que, renovat al llarg dels quatre anys que fa que dura, va millorant i atraient visitants convertint-se en una de les estrelles de la jornada. Un bon treball fet per voluntaris del poble que deixen cada any el llistó més alt.
Es clar que un es pregunta si això de les bruixes és característic de Gualba. Hi ha llegendes de les dones d'aigua esdevingudes bruixes per tot el Montseny. Aquests darrers anys s'ha vist que es podia explotar el tema per fer una festa diferent. Gualba s'ha avançat a altres pobles i la Diputació s'hi ha implicat. Suposo que és aquest afany de parctematitzar els espais per al gaudi de visitants alhora que suposa un petit (gran per alguns) lucre, ja comentat, pel poble. Un amic que, després de viure uns anys al poble ha marxat a viure lluny però que va aparèixer el dissabte, em preguntava d'on havia sortit això de les bruixes que ell no ho havia sentit mai mentre hi era aquí. I feia la reflexió a l'entorn de si és per això pel que serà conegut el poble passats els límits comarcals...
En realitat no ho sé, no en tinc ni idea ni tan sols si se'n parla de Gualba més enllà de la comarca hobbitoniana. I molt menys si serà per les bruixes i aquesta fira estival pel que serà coneguda. El que més em va sorprendre de tota aquesta jornada de bruixeria no va ser ni l'espectacular decoració amb làpides d'un dels bars, ni descobrir que a algunes veïnes disfressar-se de bruixa els queda especialment bé, sinó que l'activitat que més interès va suscitar durant tota la tarda van ser les tiradores del tarot. Era impressionant veure les llargues cues -més d'una hora en alguns casos- que es formaven per aconseguir que les intèrprets de cartes obsequiessin amb paraules de futur plaent -he sentit dir que els mals presagis se'ls guarden per no espantar la clientela. Ben situades al mig de la plaça principal, aquestes bruixes feien, als meus ulls, baixar el nivell intel·lectual del poble -del qual no anem gaire sobrats- alhora que, imagino, aixecaven ben amunt l'estàndard de la paranormalitat.
Si en un principi se'm feia estrany imaginar-me el poble com el cau de la bruixeria, ni que sigui en forma de fira, pensar en ell com a referent en orientació de l'esdevenidor em provoca un seguit de calfreds que em recorren l'espinada. Es clar que potser aquest és exactament l'objectiu perseguit per bruixes i bruixots!
Aquestes fires inventades de nou, no em fan gaire el pes... I fer cua perquè et llegeixin les cartes... Ni m'ho imagino...
ResponEliminaSom tants que hi ha gent per tot... Què hi farem!
A mi em produeix una sensació semblant al que ha anat passant a les dues darreres dècades amb les colles castelleres, que han anat apareixent a tort i a dret fora dels llocs "tradicionals" on tenia lloc. No és que hi estigui a favor ni en contra només que entenc aquestes aparicions com a "poc autèntiques".
EliminaA mi a priori no em sembla tan mala idea la fira, si no teniu activitats pròpies que valgui la pena posar en valor per atreure una mica de turisme, tampoc no hi ha res de dolent en inventar-les. És una cosa graciosa que pot créixer una mica, o que acabarà morint perquè perdrà la gràcia. Qui sap si d'aquí uns quants anys Gualba serà el poble de les bruixes i us en sentireu molt orgullosos. I sobre les tarotistes, no m'hi veuràs pas a mi, no hi crec i em sembla una despesa absurda, però fa gràcia a molta gent, i segur que molts dels que hi van anar a fer cua tampoc hi creuen, però els va fer gràcia que els tiressin les cartes per un cop. Que diguis que això baixava el nivell intel·lectual del teu poble... home, és, com a poc, una mica elitista. És fàcil creure'ns millors que els altres, jo també hi podria caure en aquest parany perquè no voldria anar-hi i em semblaria una ximpleria. Però qui és més ruc, el que segueix la festa i s'apunta al que sigui, o el que s'encaparra i es nega a deixar-se portar ni que sigui per un dia? Jo sóc d'aquests segons. Tu tries.
ResponEliminaBé, jo no diria que és elitista. No em sento pertanyent a cap grup que se senti superior a altres. És una opinió molt personal això de la intel·lectualitat. Potser, en la línia del que diu la Cristina, seria més interessant buscar-ne els orígens de les llegendes i treballar per recuperar la memòria de les persones que van ser perseguides per bruixeria. Però es clar, això no ven tant, igual que passa amb els programes de televisió: com més vulgars i de menor nivell majors audiències. És una qüestió de creure'ns millor que els altres? No ho sé. mai no m'ho he plantejat així. Els meus millors amics són gent molt senzilla, alguns amb molt pocs estudis o gairebé sense ells. Només que m'agradaria pensar que el que més admira la gent que passa per la fira no acabin sent els tarotaires.
EliminaInteressant post Ignasi, m’agrada ja què em fa pensar en moltes coses. A Gualba, en el dia a dia no vivim amb les bruixes, prous maldecaps ens toca viure en aquests temps de crisi. Però sí ho van fer cap el 1619, quan al Vallès i entre d’altres pobles aquí, van processar dones i algun home, per ser titllats de bruixeria; curiós també era en plena crisi. Pensant en això, si que em fa gràcia celebrar una fira de bruixes, potser en record de patiments antics i anònims, d’injustícies als meus ulls. I estic d’acord amb tu en el repte que suposa donar-li a la fira un tarannà que no caigui només en les connexions simples (i sovint massa modernes com ara el tarot i les bruixes), o si més no, incloure altres aspectes més arrelats que ens permetessin entendre i conèixer la societat d’aquells temps.
ResponEliminaTotalment d'acord amb tu. Em sembla molt interessant que si la fira ha de ser un referent que almenys hi hagi un rerefons com el que estàs comentant, i no només que hi sigui com a teló de fons sinó també que es manifesti de forma expressa. Com bé dius seria un bon homenatge a patiments i injustícies d'altres temps.
EliminaEs una manera de portar turisme al poble, no em sembla pas malament. Ara bé, potser cal plantejar-se si es el turisme que un desitja. Llançadores de cartes del tarot? Què serà lo proper? Un concurs de miss samarreta de bruixada mullada? Ah calla, que no es tan mala idea...
ResponEliminaNo ho diguis molt alt perquè algú pot agafar la idea i ja se sap que hi ha molta bruixa que no té vergonya i aquí sí que mantenir el nivell ben alt pot ser moooolt difícil!
EliminaTotes les manifestacions de cultura popular, per molt arrelades que siguin, han tingut sempre algun inici -encara que perdut en la nit dels temps- i també, lògicament, acaben tenint un declivi més tard o d'hora. Fins aquí cap problema en "inventar-se" tradicions si, a més, aporten algun benefici al poble a nivell turístic. Estic d'acord amb el Xexu que el que es tracta -com diu el Pons- és de decidir quin turisme vols aconseguir i, sobretot, quina és la "marca" Gualba que vols vendre. Sovint aquestes fires pseudoantigues acaben assemblant-se totes… Seria més del parer d'aprofundir en la part històrico-llegendària de la bruixeria antiga més que no pas de fomentar les bruixes "actuals". Al Lluçanès tinc entès que han treballat molt en aquesta línia (l'antiga). Potser podríeu veure com s'ho han fet. Potser es podria aprofitar aquest tema per a plantejar-ne la línia que separa creences de falsedats, o enredades directament.
ResponEliminaPerò ja se sap, hi ha opinions per a tots els gustos i això potser ho heu de decidir els gualbencs (es diu així?).
No és mala idea això de veure com es treballa a altres llocs. Aquí el tema ha aparegut des del grup de teatre local i després hi ha hagut implicació de les administracions. No sé si en aquest procés han existit contactes amb altres fires bruixaires per veure com ho plantegen però la veritat és que seria molt interessant per aprendre dels errors i virtuts.
EliminaSobre que es tracta d'una decisió dels gualbencs (sí, es diu així) com a teoria és molt interessant però al poble no hi ha costum de demanar opinió per a res. Jo entenc que els vicis del passat, no només a escala de poble sinó a escala autonòmica o estatal, no inclouen demanar opinions ni prendre decisions de forma col·lectiva. Aquestes són formes de fer massa alternatives per a ments tancades i que, evidentment, en un poble tan petit com el nostre seria un lloc, un laboratori, ideal per practicar-ho. Però no em faig il·lusions.
Seria interessant saber si el poble està a l'alçada de tantes bruixes i bruixots...Ho dic per intercanviar encanteris i pòcimes amb les nouvingudes a la festa, he, he...
ResponEliminaA mi, sobretot m'agraden les històries de les dones d'aigua, i el Montseny dona per moltes!
Penso que és una festa original i si se'n fa a d'altres pobles potser seria interessant unificar-les amb un de sol que així hi hauria més concurrència i faria més patxoca...
Bona tarda, Ignasi.
Veig que hem renovat fotografia de perfil, eh? Molt guai!
EliminaUn dels millors moments de la fira va ser la representació de la llegenda de les bruixes i les dones d'aigua. Evidentment, tots són amateurs, però l'espectacle va ser mol digne, va lluir molt i la gent ho va gaudir i així ho va expressar. Bon vespre, Roser.
De tant en tant va bé renovar-se... He posat aquesta foto de la Via, fins que passin les eleccions, Fa joc amb l'estelada que tinc penjada!!!
EliminaAra estan de moda les festes populars i si en un lloc no hi ha cap de tradicional, doncs se la inventen. En principi no em sembla malament i si proporciona algun benefici al poble molt millor.
ResponEliminaAquí a Sants tot sovint fan fires medievals -per aquí no en n'hi ha de ruïnes ni castells de l'època- on l'únic objectiu és vendre. Però la gent s'ho passa bé i dóna vida al barri. Si que genera algun inconvenient -el carrer tallat, per exemple- però les molèsties són nímies.
Fins a dia d'avui el que expliques és semblant al que ha passat aquí. És una tarda-vespre de molta vidilla. I els inconvenients són insignificants. De vegades preocupa que tenim tan arrelada la idea que créixer és bo que pot donar-se la temptació de voler que l'any següent hi hagi més visitants que aquest, amb més parades i més bruixes. El resultat, com passa en altres llocs (fires medievals, de bosc...) que tenen lloc en pobles propers, és que acabes avorrint aquell espai on et bellugues com una sardina enllaunada. No tinc coneixement de quin és l'objectiu de la nostra administració local, però espero que tinguin en compte aquests elements de forma preventiva.
EliminaPer mi Gualba sempre serà el poble del parc del RACC. I segur que per uns quants més també. No se si t'estimes més aquesta associació o la de les bruixes... No sé si això de les bruixes surt d'alguna antiga tradició comarcal o és un invent d'algú d'aquests que tenen visió de màrqueting i es treuen cartes de la màniga que duren el que duren i a vegades són èxits i altres fan destrosses. Sigui com sigui de bruixes n'hi ha. Moltes més de les que ens pensem però ben segur que no són les que llegeixen les cartes i a les qui la gent fa cua. Això és increïble. I mira que jo vaig tenir una experiència (bona) que em va fer canviar la meva manera de veure a tota aquesta classe de gent i a tot el que en diuen esoterisme. Però cal anar amb compte i saber destriar bé el gra de la palla. La dita popular diu que "haberlas, haylas" però una altra cosa és "encontrarlas".
ResponEliminaDes de fa un parell d'anys el parc ja no és del RACC (amb la crisi se'l van treure del damunt). Ara pertany a l'Ajuntament i s'ha reobert amb serveis subcontractats. Torna a haver-hi força afluència de gent després d'un parell d'anys força estancants. Com li deia a l'August aquí la iniciativa ha sorgit del grup de teatre local, no crec que amb visió de màrqueting, i sí amb un rerefons de llegenda. Suposo que amb un intent de recuperar-les. Es clar que després, quan es fa la fira, hi ha parades que no tenen res a veure, però del que es diu res de res, amb les bruixes. Potser això caldria cuidar-ho perquè la imatge tingui més coherència posant, per exemple, uns criteris d'ambientació i de productes de venda en consonància amb la festa. I sí, a Gualba, com a molts altres llocs, hi ha bruixes. Algunes les conec personalment i m'han impactat, però el dia de la fira no hi van treure el nas...
EliminaJo sóc del parer que les úniques cartes que et permeten veure el futur són les que t'envia hisenda reclamant-te alguna cosa, per exemple.
ResponEliminaPerò tinc més que comprovat, i aquestes cues de les que parles en són una prova, que hi ha molta gent que no està d'acord amb mi i que creu en bruixes, mèdiums i "curanderus" varis i que, a més està disposada a regalar-lis els seus diners. Aprofitar-ho per fer una fira no em sembla mala idea, suposo que aquest moviment de gent també beneficia el comerç local. Encara que també estic d'acord amb tu que la imatge que es dóna deixa molt que desitjar.
Després del teu comentari em qüestiono si, en realitat, qui hi ha darrera les cartes d'hisenda no són pas bruixes i bruixots...
Elimina