És el
moment de posar-se en marxa. En el meu cas vol dir carregar motxilla amb aigua
i guia d’ocells, prismàtics i càmera. I de vegades també el telescopi. Llibreta
de camp i llapis. Protecció solar a la pell i una gorra pel cap i a fer via. El
passeig pot durar entre dues i quatre hores, en funció del moviment d’ocells.
Vaig prenent nota de les espècies, el número de cadascuna i el lloc on les
veig. Normalment faig dos recorreguts i la idea era alternar matí i tarda. Però
després dels primers dies he vist que només a darrera hora del vespre hi ha
gaire activitat d’ocells així que ara només surto pel matí i en tot cas a la
tarda vaig a algun punt en concret a identificar petits ocells o bé faig
esperes prop dels embassaments, a banda de passar totes les notes a
l’ordinador.
Arriba
el dinar a les 12 h. Però abans una dutxa que és el plaer més gran que tenim
aquí. A diferència de fa vint anys on això dels voluntaris era recent i
l’esperit de sacrifici més gran, es menja molt bé. Djankari n’ha après un
munt en aquest temps i tan bon punt et prepara una amanida com un petit
pollastre o carn o peix amb salses delicioses. Del pa no es pot parlar igual.
Que el vols cruixent? Te’l pintes perquè el d’aquí és esponjós. De barra sí,
però flexible i deformable. L’aigua abundant i la fruita sempre acompanyen els
àpats.
Després
ve la migdiada. Suposo que d’entrada sorprèn que la gent es passi tantes hores
ajagut, sense fer res. Però és que el clima no et permet gaire més. Com que
ningú no t’assegura que podràs dormir en hores nocturnes per la xafogor, no
està de més avançar aquest estadi. Encara no hi estic gaire avesat a dormir al
migdia però sí que em quedo a descansar a l’habitació, llegint o escoltant
música o intentant connectar-me a internet, una de les lluites més difícils amb
què m’he trobat per ara.
La
tarda es presta a anar poc a poc perquè el sol crema de valent. I així acaba
amb una nova dutxa abans de sopar. Aquest té lloc a les 19.00h, ja fosc. A
diferència del dinar el fem en una terrassa exterior on se suposa que ha de
passar airet… la realitat és la que és però. Se sopa les sobres del dinar i si
no n’han quedat el cuiner hi afegeix alguna cosa. Si segueix sobrant
apareixeran les restes l’endemà a l’esmorzar. Al vespre fem una sobretaula
singular, passem a la tauleta petita, com qui passa al “salón”. I allà ens
espera una infusió calentona de citronella, que entre altres propietats, mai
provades, té la d’allunyar els mosquits de la teva pell amb la pròpia
transpiració. En acabat cap al llit a deixar passar les hores.
Es
nota l’arribada del cap de setmana. Els divendres es projecta una pel·lícula
pels stagiers i veïns (la de
divendres passat va ser espantosa) i sopem més tard. Els dissabtes fem bocata
(el cuiner lliura). I els diumenges es dina amb els germans de Dapaong (quatre
togolesos) alternat ubicació, Tami i Dapaong. L’activitat també baixa.
Bé, germà, estressat, el que es dius estressat veig que no ho estàs... Al menys el que entenem per estres els dels paisos del nort, jajaja...
ResponEliminaSuposo que la llarga estona de la migdiada, amb lectura, música, escriptura, etc, pot donar bastant de sí. Si no ho calculo malament, crec que et trobes a l'ecuador de la teva estada togolense... temps més que suficient per fer una valoració. Espero que aquesta sigui positiva...
Ens tornem a veure aviat, company. Segueix trobant-te a faltar,
un anònim que no ho ès tant.