dimarts, 6 d’octubre del 2015

Visca Martorelles!

Està clar que ens queda molt per aprendre -a mi segur- i que cada dia és una oportunitat nova (o un conjunt d'elles) que ens brinda el present per encarar el futur d'una millor forma. I el que ens serveix a escala personal -a mi segur- té la seva extrapolació quan augmentes la perspectiva i saltes d'allò més particular a l'àmbit públic, per exemple a escala municipal.

Font: ent.cat
Aquest cap de setmana he pogut fullejar l'edició del Vallès Oriental del periòdic El 9 Nou, de 28 de setembre. A la pàgina 17 apareixia una gran taula sobre la recollida selectiva de residus a tots els pobles del Vallès Oriental. Les dades, procedents de l'Agència de Residus de Catalunya, mostraven l'evolució que sobre aquest tema havien experimentat els diferents municipis, comparant els anys 2004 i 2014. Es pot veure, per exemple, com tots els municipis han incrementat el percentatge de recollida selectiva respecte de la recollida municipal -un fet altament positiu per al medi ambient i l'estalvi- però aquest s'ha fet de forma molt diferenciada segons municipis. Així, mentre que Bigues i Riells només ha experimentat una pujada del 2%, -d'un 35,42% ha passat a un 37,46%- hi ha hagut municipis on aquests increments han estat molt significatius. Com a més destacat es troba el de Martorelles, on el percentatge de recollida selectiva respecte la total municipal ha pujat un 55,57% passant d'un discret 22,74% el 2004 a un esplèndid 78,31% el 2014. He dit discret el de 2004? Bé, encara hi ha un parell de municipis que al 2014 tenen valors inferiors a aquest 22,74% que he adjectivat com a discret

La taula dóna força joc, especialment als responsables municipals, per a donar-hi voltes sobre els encerts i els desencerts de les polítiques municipals dutes o no a terme per experimentar una millora en aquest camp tant necessari per a la població i el medi ambient. A peu de taula, la publicació assenyala alguns aspectes rellevants com el fet que els que han tingut una millora més gran són aquells que han realitzat una recollida porta a porta. Com que no crec que es puguin trobar moltes diferències entre el personal que hi viu a cada municipi -m'agrada pensar-ho així- he de concloure que són les diferents polítiques executades, i no el comportament individual, el que fa que s'estableixin també aquests diferències en els percentatges de recollida. (Malgrat aquesta asseveració que acabo de fer, em pregunto per què a Gualba es generen -sempre segons la taula- tants residus municipals per habitant: més d'una tona per habitant l'any 2004, rècord vallesà! Som significativament diferents a la resta dels vallesans orientals els gualbencs i les gualbenques?).

Idiosincràsies a banda, o potser no, torno al municipi que a la taula cridava més l'atenció, positivament parlant: Martorelles. Si mirem els pobles que l'entornen no sembla que estigui massa influenciat per les seves dinàmiques. Vull dir que, aparentment, els seus bons resultats no es deuen a l'àmbit geogràfic que ocupa, doncs els seus veïns no presenten un exercici tan brillant: Sant Fost de Campsentelles o Santa Maria de Martorelles, per exemple, no han passat d'un increment discret de poc més del 10%, del 13% a Montornès, 15% a Mollet, i només un 4% a La LLagosta! I el percentatge més alt de recollida selectiva sobre la total municipal a penes supera el 40% a Montornès! Clarament, hi ha d'haver una explicació diferent, però no sé buscar-la ni goso proposar-la més enllà d'entendre que hi ha un treball molt positiu des de l'administració municipal. 

Avui he sentit un altre cop parlar de Martorelles. La notícia és que s'ha generat un acord pioner a Catalunya i a Espanya entre l'ajuntament de Martorelles i la cooperativa energètica Som energia, per eradicar la pobresa energètica. He trobat la notícia a la web del mateix ajuntament i la pots analitzar tu mateix, però et resumeixo la idea: si una persona no pot fer front als rebuts de la llum la cooperativa no li tallarà el subministrament i l'ajuntament se'n farà càrrec dels rebuts fins que el deutor pugui pagar-los. I a més treballaran -cooperativa i ajuntament- al domicili de l'usuari per millorar-ne l'eficiència energètica. Amb aquesta mesura es busca que ningú pateixi fred aquest hivern. No està gens malament, oi? Visc en un poble on, de forma general, tenim hiverns freds i llargs i on darrerament hi ha persones que han esdevingut pobres energètics. Aquest treball fet a un poble veí comarcalment parlant em sembla un bon model a tenir en compte.

Mira, a partir d'avui em cauen bé els de Martorelles i el seu consistori. No sé com els hi va en la resta de les coses però veig que treballen per millorar les condicions dels seus veïns més febles i que tenen cura del medi. I veig que ofereixen al seu entorn més proper comarcal i de país, un model a considerar en un món que, majoritàriament, dóna l'esquena a les persones i al medi. Visca Martorelles! 

10 comentaris:

  1. Tots en tenim de coses per aprendre i el que es pensi que ja ho sap tot, va ben errat...Veig que fas l'elegia d'un poble que sembla molt conscienciat en les coses del medi ambient i en la solidaritat...
    Això de la pobresa energètica, no es va intentar fer una llei a Catalunya i el govern espanyol la va tombar???
    I és que pensar que en aquest temps de tanta tecnologia, encara hi hagi gent que passi fred...
    Això de la recollida selectiva, porta per porta, penso que és fàcil fer-ho en un poble petit, perquè tothom s'ha de posar d'acord, Ajuntament i els vilatans i aquí si que té mots avantatges, però en una ciutat...
    I és que s'han de posar d'acord amb moltes coses, entre elles a quina hora posen les bosses perquè les recullin, ja que no és agradable veure'n una penjada, tot el dia com si fossin garlandes i és que hi ha gent que va a treballar molt d'hora i, és clar quan passen a recollir-les no són a casa...De totes maneres, bé per Martorelles!!!
    Bon vespre, Ignasi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El govern de la Generalitat havia llençat un decret sobre la pobresa energètica però està aturat al Tribunal Constitucional. No sé, és com si a Martorelles hagin burlat aquesta prohibició anant directament a través de les relacions entre l'ajuntament i la cooperativa. Està clar que cal cercar vies noves i noves formes de fer política més enllà de les clàssiques que quan volen les ofeguen.

      Suposo que tens força raó amb què la recollida porta a porta és més fàcil en un poble petit, però hi ha força variacions entre els diferents pobles. Els 6 que fan més recollida selectiva fan recollida porta a porta i tenen poblacions que van d'entre 300 i 7.000 habitants. En aquest arc hi caben 16 municipis més que o bé no fan recollida porta a porta o bé la fan amb molt poca efectivitat. D'altra banda tens municipis amb poblacions semblants que tenen resultats molt diferents: per exemple a Sant Celoni la recollida selectiva és del 25,1% respecte la total municipal, a Cardedeu és del 37,8% i a Caldes de Montbui del 44,1%. Això vol dir que encara hi ha molt camp per recórrer independentment de la mida de les poblacions.

      Abraçada, Roser!

      Elimina
  2. Jo que em pensava que la recolida porta a porta ja havia passat a la història!

    Doncs a mi també em cauen bé aquesta gent de Martorelles, sembla que fan coses que valen la pena. A veure si poden arribar a terme.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ja veus que no, que encara es realitza i encara és millorable! Gràcies Carme.

      Elimina
  3. Coi, si a Martorelles governa ERC! Ah! Però al de medi ambient han posat a un de iniciativa, es clar, només serveixen per això xD

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eps! No t'equivoquis. Hi haver un conseller d'interior d'ICV! En Sauron!

      Tens raó que ara governa ERC amb ajudes diverses, però crec que el tema va més enllà dels partits. Segurament respon a persones (especialment en pobles petits són més importants que els partits). De fet aquí he parlat d'una evolució entre 2004 i 2014 i això vol dir que els valors actuals són resultat d'un procés que respon a una aposta, a una idea, i que segurament ha passat a través de diferents consistoris.

      Elimina
  4. Sembla una bona iniciativa. Passa fred és horrorós, al mateix que passa gana.
    Que al segle XXI hi hagi encara tantes mancances!

    ResponElimina
    Respostes
    1. He estat en cases de gent a Gualba que en ple hivern i amb temperatures de congelació, només han pogut mantenir calenta una habitació de la casa i la resta de la casa estava amb temperatures baixíssimes, amb els seus inquilins amb abrics i mantes per dins de casa. No m'ho han explicat, n'he estat testimoni. Gràcies, Glòria!

      Elimina
  5. Respostes
    1. Ja podem preparar samarretes de "Visca Martorelles"!!

      Elimina

Si vols compartir el que penses...

Fotografia de capçada: Guineu (Vulpes vulpes). Vall de Cardós (Pallars Sobirà). Autor: Ignasi Oliveras