diumenge, 3 d’abril del 2016

Viatger i turista

S'acosta la tornada a casa. No sé si a tu et passa però els viatges de tornada sempre se'm fan més llargs que els d'anada. Seran les expectatives, l'empenta, la vitalitat que porto al damunt, però quan estic embarcat en un viatge cap algun lloc no m'importen gaire els petits inconvenients que trobo pel camí ni el llarg recorregut que tinc per endavant fins arribar al destí. Al contrari, intento gaudir de cada instant que voldria que fos infinit, de cada detall per retenir a la memòria tant temps com em sigui possible. Segurament és quan més m'acosto a l'essència del viatger. Així ho he llegit en textos d'experts en turisme, els quals distingeixen el viatger del turista, entre altres coses, perquè el primer gaudeix del desplaçament i l'incorpora en l'essència del viatge, mentre que el segon vol passar d'un destí a l'altre tot de cop i el recorregut li desagrada i mai no el compte com a part del viatge sinó com una pèrdua de temps.

Jo, contradictori per definició, per acceptació i gairebé per convicció, dec ser un glamurós viatger mentre vaig però un avorrit turista quan torno. Demà diumenge inicio el retorn a casa, però no arribaré fins dimecres, si tot surt com està previst, i m'agradaria fer “txas” amb els dits i aparèixer com per encanteri al sofà de casa, amb els meus. Evidentment no tinc ni conec cap poder màgic que em permeti fer aquest pas en l'espai i el temps, així que intentaré prendre-m'ho d’una altra manera i miraré de fer de viatger també a la tornada, per poder recuperar més tard aquell instant infinit, aquell detall etern...

* * * * *

Tot i que tornat a casa revisaré tot el que he escrit i ho complementaré amb fotografies, aprofito per acomiadar-me de tu i per agrair-te haver-me acompanyat fins aquí! Els teus comentaris des de l'altra banda de les ones, saber que estaves allà i reies o et quedaves pensant una estona en alguna de les meves històries, m'ajudava a donar-li més valor al treball diari. Com diuen per aquí, Balg!

10 comentaris:

  1. Bona tornada! Als viatges s'ha de gaudir de tot, però sí que és veritat que la tornada sempre es fa més llarga... bona senyal segur!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Ada. Me n'alegro de saber-te per aquí! Farem el que podrem per anar tornant doucement. Abraçada!

      Elimina
  2. Bon viatge de tornada! A mi em passa al revés, tornar a casa em passa volant! A més a més no se sap mai... potser et torna a tocar la grossa!!! Records de'n Carles!
    Pat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies família! Espero que no, que la tornada sigui menys apressant!

      Elimina
  3. Bona nit Ignasi.
    Bon viatge de tornada!
    Acabo de llegir la traducció de les teves entrades que ha fet el Germà Felipe García...
    Com en una novel·la: no he pogut deixar de llegir fins que he acabat tot.
    Explicació: Vaig passar tres anys a Tami i 5 a Dapaong. He fet el viatge que descrius més de vint vegades... i malgrat tot, mai se m'havia ocorregut escriure res.
    M'ha agradat molt i molt el teu relat... i el teu treball. Jo també vaig admirar els ocells que tu has estudiat... i m'has fet recordar el que havia viscut. I amb la gent (he conviscut amb alguns dels què parles). Ho ho has narrat tot tan bé!
    Em va encantar el teu treball de fa tres anys... però no ho havia valorat com aquest vegada.
    Bon i lleu viatge de tornada!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres, ostres. Albí, oi? No et conec directament però jo també tinc algunes referències teves. Me n'alegro molt que t'hagi agradat el que explico o com ho explico, i entenc que a tu molt especialment que has estat tan temps per aquests indrets. Ara t'escric des d'una habitació de Dapaong on potser tu també hi has dormit. Sabent del teu curriculum togolès està clar que això meu és un passeig turìstic i poca cosa puc aportar en comparació, a banda del tema dels ocells que és força novetós. Me n'alegro de saber que les informacions van bellugant-se (aquest Felipe és un crack) i acabin retornant-me en forma d'agradables sorpreses com el teu comentari. Gràcies per la visita, els comentaris i els desitjos!

      Elimina
  4. Aprofita la llarga tornada per llegir algun llibre, preferiblement algun dels que recomano al meu blog. Pons’s Blog, fent-se publicitat des del 2006 ^^

    PD: Quan tornis a casa s’haurà acabat escriure en el blog?

    ResponElimina
    Respostes
    1. T'he fet cas un parell de cops entre l'Asimov i el Pratchett i no ha funcionat. Estic amb El llindar de l'eternitat de Ken Follet i aniré sobrat!

      Intentaré mantenir-me actiu al bloc i reprendre les visites cap a casa vostra. Prometo intentar-ho!

      Elimina
  5. A mi, com a la Pat i al contrarí que a tu, també se'm fa més curta la tornada que l'anada, sobretot si és un viatge que no he fet mai, perquè al no conèixer bé el destí suposo que no es calcula bé el trajecte, però vaja, més que la durada és important fer el viatge i tornar per explicar-lo i tornar a casa que sempre s'enyora força, tot i que compensi l'experiència viscuda, oi? Bona tornada, bon descans i bon profit després de pair tot el que portaràs al pap. I com també diu el Pons, que no s'acabi el blog ara!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pels teus desitjos Laura. Tinc ganes d'arribar a casa, sí. Avui he estat 13 hores dins l'autobús que a més ha estat 2,5 hores aturat per avaria!! Ara estic ja a Lomé, d'aquí a 24 hores ja seré a l'avió! El problema de la tornada aquí és que portem més d'una setmana de calor extrema i ja no saps on amagar-te, no descanses bé i suposo que és això el que fa la tornada més llarga.

      Elimina

Si vols compartir el que penses...

Fotografia de capçada: Guineu (Vulpes vulpes). Vall de Cardós (Pallars Sobirà). Autor: Ignasi Oliveras